top of page

Shockwave

Shockwave therapie wordt in Nederland al tien jaar toegepast. De techniek van shockwave therapie is een doorontwikkeling van de technologie die gebruikt wordt bij niersteenvergruizers (lithotripsie). Bij deze behandeling worden ‘geluidsgolven’ gericht op de niersteen, die als gevolg daarvan verpulvert en zijn obstructieve werking verliest. ESWT wordt met lagere dosis toegediend, hoeft niet gefocust te zijn en de apparatuur voor deze behandeling is aanmerkelijk kleiner én goedkoper dan de grote en dure ziekenhuisapparaten.

ESWT geeft direct na de behandeling een langdurig aanhoudende pijnvermindering. Door het pijnstillend effect kunnen normale activiteiten zonder pijn worden uitgevoerd en wordt de abnormale zenuwactiviteit met pijnsensatie voorkomen. De spierspanning keert terug naar zijn normale niveau. ESWT zorgt voor een verbeterde doorbloeding en verhoogt het metabolisme. De fysiologische genezing wordt gestimuleerd. Eventueel aanwezige verkalkingen worden weker ten gevolge van de schokgolven. Desintegratie van kalkdepots is soms echografisch aantoonbaar en wordt verklaard als gevolg van de implosie onder invloed van de shockwave. Kalk en andere afvalstoffen worden geruimd vanwege verhoogde macrofagen activiteit. Na behandeling is vaak een vaatverwijding te zien, hetgeen een goede prognose geeft.

Indicaties

De meeste ervaring tot nu toe is opgedaan bij behandeling van hardnekkige aandoeningen van pezen en spier-pees overgangen. Al of niet vergezeld van kleine kalkdepots.

  • Epicondylitis lateralis / medialis

  • Tendinopathie patella

  • Shinsplints

  • Achillespees tendinopathie

  • Tendinitiden in rotatorcuff / schouderregio

Diverse onderzoeken tonen de effectiviteit aan. Ervaringen van gebruikers onderschrijven het hoge succespercentage.

.

bottom of page