Behandeling:

Bekken Fysiotherapie (MBFT)

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken die de buikorganen draagt, zorgt voor openen en sluiten van de bekkenuitgangen (plasbuis, vagina, anus) en tevens bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodem heeft dan ook een belangrijke functie bij plassen, ontlasten, vrijen, zwangerschap, houding en beweging.

​De samenwerkende spieren rondom het bekken en in de lendenstreek (het spierkorset) hebben een belangrijke stabiliserende rol voor het bekken en onderrug en daardoor een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De bekkenbodemspieren en het spierkorset kunnen te zwak of te gespannen zijn, of niet op juiste moment functioneren, waardoor stoornissen kunnen optreden. Bekkenbodemspieren en het spierkorset zijn aan te spannen en te ontspannen, maar veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, voelen dit niet en hebben daardoor geen bewuste controle hierover.

Met welke klachten kunt u bij ons terecht:
– Blaas-, ontlasting- en verzakkingsklachten
– Bij pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
– Stuitklachten
– Ongewild verlies van urine en/of ontlasting, als u vaak heel nodig moet plassen en/of ontlasten, wat u bijna niet tegen kunt houden
– U zeer vaak moet plassen en/of ontlasten, moeite heeft met uitplassen of ontlasten
– Prostaat operatie/klachten
– Gynaecologische en urologische operaties
– Training van de bekkenbodem middels de Myofeedback
– Als u seksuele problemen heeft door te hoge spierspanning of te lage spierspanning in de bekkenbodem of doordat u de bekkenbodemspieren niet goed gebruikt

Wat beiden wij tijdens en na de zwangerschap
–  Begeleiding, bewustwording, ontspanning en training van de spieren in en rond het bekken tijdens de zwangerschap en rond de bevalling.
– Ultra geluid bij een Post partum hematoom of Borstontsteking
– Na 6 weken postpartum een bekkenbodemcheck

Klachten ontstaan vaak door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na meerdere blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. Rond de zwangerschap, de bevalling en de overgang kunnen ook klachten ontstaan. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral een preventieve functie met het oog op bekkenpijn en bekkenbodemproblemen.

Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze te trainen en goed te gebruiken. Een fysiotherapeut kan u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen en bewust te gebruiken.

http://www.nvfb.nl

Bekken Fysiotherapie (MBFT)

I am a button