Zoeken
  • Admin Fysiotherapie Engels

WEET WAARVOOR JE KIEST


De waarde van de MSc. Titel binnen de fysiotherapie


Maakt de patiënt momenteel een bewuste keuze voor een geschoolde specialistische therapeut of gaat deze af op “specialisaties” of “expertises” die worden aangeboden binnen de praktijk?

Per 1 januari 2014 is er een wijziging in het toekennen van titels in het hoger beroepsonderwijs. Fysiotherapeuten met een hbo-master mogen zich Master of Science (MSc) noemen. Voorheen werd de titel Master (M) gevolgd door de naam van de opleiding bijvoorbeeld bij kinderfysiotherapie MPPT (Master Pediatric Physical Therapy)


De Master gespecialiseerde fysiotherapeut onderscheidt zich van de algemeen fysiotherapeut in het omgaan met complexere ziektebeelden door hoger ontwikkeld niveau van klinisch redeneren. Het klinisch redeneren van de Mastertherapeut gaat verder en dieper in zijn onderzoek en behandeling door het toepassen van wetenschappelijke literatuur.

De Mastertherapeut is in staat kritisch te kijken naar zijn werkveld, zijn eigen functioneren en het handelen van de patiënt. Op deze manier is de Mastertherapeut in staat om de behandeling optimaler af te stemmen op de klachten van de patiënt.

Bij patiënten is het vaak niet bekend waar de titels die gevoerd worden voor staan. Zij zullen eerder afgaan op het woord “specialisatie” of “expertise” dan het woord Master. Maar is dit terecht? Is de therapeut die een “specialisatie” aanbiedt ook daadwerkelijk gespecialiseerd?


Vrijwel iedere fysiotherapiepraktijk biedt specialisaties aan. Echter hoeft dit niet te betekenen dat de therapeut ook daadwerkelijk hier de correcte scholing voor heeft gevolgd.

De specialisaties binnen de fysiotherapie zijn niet beschermd, deze mogen dus aangeboden worden door iedereen. Echter is de titel MSc. Of M. (gevold door de opleiding) wel beschermd. Als een praktijk een specialisatie aanbiedt met een uitvoerende MSc. Of M. therapeut, dan heeft deze zijn of haar opleiding tot specialistisch fysiotherapeut afgerond.

Is dit niet het geval, dan mag de patiënt terecht twijfelen over de geschooldheid en kunde van de therapeut op dat specifiek vakgebied.

Vaker worden behandelmethodes genoemd als specialisaties. Echter zijn dit geen erkende specialisaties binnen de fysiotherapie. Betekent dit dan dat de therapeut hier niet in is geschoold. Nee, het tegendeel juist. Deze heeft hiervoor een cursus moeten volgen die zijn kennis wel doet verbreden, maar die niet per se de diepgang van de therapeut verbeterd. Deze vorm van bijscholing noemt men differentiëren.

Een logische vraag luidt, is de geschoolde Mastertherapeut per definitie beter dan een niet Mastertherapeut? Nee, dit hoeft niet het geval te zijn! Een algemeen therapeut kan door jarenlange ervaring en bijscholingen wel degelijk goede therapie aanbieden. En andersom hoeft een Mastertherapeut niet altijd zijn werk goed te doen. Dit is en blijft altijd afhankelijk van de therapeut zelf.

Alleen het aanbieden van specialisaties en differentiaties binnen de fysiotherapie dient inzichtelijk gemaakt te worden voor de patiënt, zodat deze ook een bewustere keuze kan maken voor zijn of haar herstel.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven