Zoeken
  • Admin Fysiotherapie Engels

Ex-Covidpatiënten blijven te lang met klachten lopen.

"De drukte op IC’s verplaatst zich nu duidelijk naar de fysiotherapiepraktijken"

Dit blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF), dat veel ex-Covidpatiënten zich te laat melden om voor de zogenaamde Paramedische Herstelzorgregeling in aanmerking te komen.


Deze regeling vergoedt de kosten voor herstelzorg -in de meeste gevallen door een fysiotherapeut- tijdelijk vanuit de basisverzekering.



Klachten komen soms pas later:

De reden dat patiënten zich te laat melden om voor de regeling in aanmerking te komen , zo blijkt uit het KNGF-onderzoek, is dat zij vaak denken dat de klachten vanzelf zullen verdwijnen, of doordat zij aanvankelijk geen klachten hebben die zich na enkele weken alsnog openbaren. Dat laatste toont ook het onvoorspelbare verloop van het herstel na Covid aan.



Verlengde regeling Paramedische Herstelzorg voor ex-Covidpatiënten:

Relatief veel jonge ex Covid patiënten in behandeling

Het KNGF-onderzoeksrapport dat is gebaseerd op cijfers uit de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF) en een enquête onder ruim 1900 fysiotherapeuten, toont aan dat de zorg voor (ex) Covid patiënten zich -juist nu de ziekenhuizen steeds minder worden belast- massaal verplaatst naar de fysiotherapiepraktijken. De toename van het aantal door fysiotherapeuten behandelde patiënten (inmiddels meer dan 70.000) is het grootst in de leeftijdscategorie 50-59 jaar.

Echter, ook jongere leeftijdscategorieën houden na een Covid-infectie last van (vaak ernstige) klachten en zijn daarvoor onder behandeling bij een fysiotherapeut. Zij maken ongeveer 20% van het totaal uit. Gemeten over alle leeftijdscategorieën is de verdeling man-vrouw, 64-36%.


De meeste patiënten (64%) die worden behandeld door een fysiotherapeut hebben thuis een Covid-infectie doorgemaakt.

Voorlopig nog wel even druk bij de fysiotherapeut: ‘De drukte op IC’s verplaatst zich nu duidelijk naar de fysiotherapiepraktijken. Dat betekent dat heel veel praktijken het druk hebben. Die druk zal voorlopig zeker niet afnemen, want bij elke meting die we doen, lopen de aantallen patiënten, de behandelduur en de behandelfrequentie op.


Wij bij Fysiotherapie Engels kunnen u bij het COVID herstel begeleiden. Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact op via 0475-483053 of info@fysiotherapie-engels.nl.



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven